L'evolució i l'impacte de la #Gramamoneda sobre el comerç local. 


El municipi de Santa Coloma de Gramenet és envoltat de dos grans centres comercials, la Maquinista i Montigalà. Una part de la població compra en aquests centres i els diners s'escapen cap a multinacionals amb la seu en altres països. Aquesta realitat és el punt de partida d’un seguit de reflexions dels usuaris i usuàries de la moneda de Santa Coloma que van més enllà d’aspectes econòmics o quantitatius.

És el cas d’en Juanjo Moreno, soci cooperativista de l’Obrador, una fleca artesana del carrer Major, que explica quin és l’atractiu de treballar amb la #Gramamoneda. En Juanjo diu: "Normalment, un client no busca fer la seva compra a Santa Coloma perquè és molt fàcil agafar un ordinador, una tauleta o el mòbil mateix i fer-la per internet. O va a un centre comercial i allà troba de tot. I és més fàcil, ja que arriba i compra pa, roba... I és clar, la #Gramamoneda fa que aquests diners es quedin a Santa Coloma. Al final, com que hi ha una xarxa molt gran de comerços adherits, les necessitats diàries de cada persona les tenim cobertes. I he notat que ha augmentat la venda. Ens ho creiem tant que, com a cooperativa, dos socis i una treballadora cobrem una part del nostre sou voluntàriament en Grames perquè som conscients del fet que, quan una persona ens ve a comprar i paga amb la moneda de la ciutat també està comprant valors”.
 
La Maria del Carmen Ortiz de la Carnisseria Soler Capella, del Mercat Sagarra posa l’accent en l’evolució de la #Gramamoneda: “Al principi feia una mica de por, no? Però bé, de mica en mica ho hem acceptat molt bé; va molt bé; funciona bé... i cada vegada n'hi ha més paradistes del mercat que l’accepten”.
 
La mesura de salut de la moneda és expressada per un concepte molt rellevant que es fa servir en el món de les monedes locals. Es tracta de l’índex del multiplicador local que indica quantes vegades canvia de mà en mà en el període d'un any. L’Ajuntament de Santa Coloma ha anat avaluant any rere any aquest indicador i, per exemple l’any 2014, quan encara no s’havia implementat la #Gramamoneda, cada euro que va pagar en determinades subvencions va canviar de mans un màxim d'1,80 vegades, mentre que l’any 2022, després de set anys de funcionament, cada Grama havia passat per 5,85 mans.   
 
El sector de la restauració hi juga un paper molt destacat en la circulació de la moneda. En Víctor Quintillà i l’equip de cuina del Restaurant Lluerna i el Barverat en són testimonis d’excepció, i la Marta Bermúdez deia: "És important que les persones sàpiguen que la #Gramamoneda es pot utilitzar; que hi ha una xarxa prou extensa d'usuaris que la fem servir i que li tinguin confiança. És més que una APP o una aplicació mòbil i és molt intuïtiva, molt fàcil de fer servir i la confiança i la creació de la xarxa és una qüestió de cada un de nosaltres. Per tant, animo a crear xarxa. I també animo que les persones que encara no siguin usuàries se’n facin, perquè comerços i establiments com el nostre, a Santa Coloma, els trobaran molt fàcilment.”
 
Una de les dades que demostra que l’impacte ha estat positiu per l’economia local es fonamenta en el fet que l’any 2014, de cada 10 euros que l'Ajuntament de Santa Coloma concedia en determinades subvencions, només 2,91 euros es quedaven a la ciutat. Set anys després, una vegada implementada la #Gramamoneda, de cada 10 euros que l’any 2022 es van concedir en subvencions, 9,02 euros es quedaven a la ciutat.
 
Clica damunt la imatge del vídeo i podràs veure amb més detall les dades de l’evolució de la moneda local de Santa Coloma des que la primera Grama va començar a circular per la ciutat i conèixer l'opinió dels seus usuaris. 



En la realització d'aquest vídeo hi ha col·laborat: Juanjo Moreno de l'Obrador de Gramenet, Maria del Carmen Ortiz de la Carnisseria Soler Capella i Mari Carmen Lirio d'El Pagès del Mercat de SagarraMarta Bermúdez, Víctor Quintillà i l'equip de cuina del Restaurant Lluerna i Barverat. 

L'any 2016 es va pagar la primera subvenció en la #Gramamoneda per part de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet arran d'un projecte europeu -Digipay4growth- que va començar a gestar-se el 2013 i durant tot aquest temps se n'ha fet un seguiment exhaustiu.