Un Circuit de Comerç Social (CCS) es caracteritza per utilitzar un sistema de pagament complementari a l’euro on els seus membres (empreses, associacions locals i ciutadans a títol particular) realitzen transaccions (pagaments i cobraments). En el cas de Santa Coloma de Gramenet ho fan de forma 100% electrònica, principalment a través del telèfon intel·ligent.

Disposar d’un CCS local ampli i diversificat i emprar un  instrument de pagament propi i electrònic van permetre a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet mesurar en tot moment l’estat i l’evolució de la principal fita marcada com a objectiu: Optimitzar l’impacte de la despesa del pressupost de l’ajuntament en benefici de la ciutat.

Una de les característiques destacades de la Grama es que no compta amb un suport físic com poden ser bitllets, monedes o targetes, fet que permet en tot moment monitoritzar el seu funcionament. L’obtenció de dades sobre la circulació dels diners en temps real i el desenvolupament d’una innovadora metodologia pròpia, de la New Economics Foundation, van permetre anar modulant la construcció de la xarxa d’empreses i comerços fins a ser suficientment nombrosa i, el més important, diversa en quan a productes i serveis. Aquesta varietat i quantitat d’empreses va permetre que la Grama circulés més vegades i durant més temps entre els membres del circuit, fins al punt que a la finalització del primer any (2017) va augmentar l’indicador del multiplicador local, passant d’un 1,81 a un 2,34, mentre que la retenció de la despesa pública vinculada a la moneda de la ciutat va arribar al 92,78%.